weboldal

A weboldal, mint az online világ egyik legfontosabb pillére

A weblapok a digitális világ sarokkövei, az internet alapvető elemei — az információt, a kommunikációt és a kereskedelmet összekötő híd.

A világháló pedig, amelyet a weboldalak gyúrnak össze egy nagy egésszé, egy olyan összekapcsolt platform, amelyet a mindennapi életünkben gyakran már természetesnek veszünk, pedig néhány évtizede még egyáltalán nem létezett.

30 év alatt egy titkos projektből az online, sőt, ma már a fizikai világot is működtető kritikus infrastruktúrává vált, amelynek számtalan feladata lehet:

 • működhet kirakatként
 • újságként
 • könyvtárként
 • találkozóhelyként
 • múzeumként
 • játékként

Mindezt pedig néha egyszerre, de akár a fókusz elvét megtartva teljesen páratlan, egyedi, különleges célja is lehet. Az internetet tehát a weboldalak működtetik — de mi alkotja a weboldalakat?

A weboldalak megismerése

A weboldalakat sokféleképpen elemezhetjük, de legtöbbször az alábbi 4 faktor alapján szokás jellemezni őket:

 • tartalom
 • design
 • funkcionalitás
 • és a hozzáférhetőség.

weboldal megismerése

A tartalom a weboldal lényege, amely a látogatók által keresett információkat vagy élményeket foglalja magában. A tartalom számos formában jelenhet meg — szöveg, kép, videó, hang vagy egyéb emberi érzékszervekkel feldolgozható elem. Mindegyiknek megvan a maga célja, legyen az tájékoztatás, szórakoztatás, oktatás vagy inspiráció.

A dizájn a weboldal esztétikáját, és ami még fontosabb, strukturális elrendezését jelenti. Ez a webhely vizuális vonzerejét, intuitív navigációját és általános felhasználói élményét jelenti, ezáltal nagyban befolyásolja, hogy a felhasználók hogyan érzékelik a honlapot és hogyan lépnek vele kapcsolatba. A jó design nemcsak a szemet vonzza, hanem a látogatót is könnyedén elvezeti a kívánt célhoz.

A funkcionalitás a weboldal teljesítményére, a különböző funkciók, interaktív elemek és a mögöttes technológiák zökkenőmentes integrációjára utal, amelyek a weboldal akadálymentes és gyors működését biztosítják. A színfalak mögötti “fogaskerekek”, amelyek biztosítják, hogy minden úgy működjön, ahogyan kell, a betöltési sebességtől kezdve a kattintható elemek reszponzivitásáig.

Végül a gyakran figyelmen kívül hagyott, de ugyanilyen fontos elem a hozzáférhetőség, amely biztosítja, hogy az internet bárki számára elérhetővé váljon, függetlenül a képességeitől vagy az általa használt technológiától. Számos olyan gyakorlatot foglal magában, amelyeknek célja, hogy az előbb felsorolt elemek — weboldal tartalma, strukturális elrendezése és funkciói — elérhetővé váljanak a különböző fizikai és kognitív képességekkel rendelkező emberek számára.

Ezek a pillérek támogatják az online világunkat alkotó weboldalakat, amelyek ma már azt is nagyban befolyásolják, hogy miként dolgozunk, tanulunk, játszunk és kapcsolódunk egymáshoz — tehát miként éljük a mindennapi életünket.

Ahhoz azonban, hogy egy oldal ellássa ezeket a funkciókat, nem elég az, ha meglátja a napvilágot (tehát megalkotjuk), el is kell juttatni az emberekhez.

Itt jön a képbe az online marketing!

A weboldalak marketingje

A honlapmarketing egy weboldal népszerűsítésének stratégiai folyamata, amelynek célja a (releváns!) forgalom növelése és a látogatók ügyfelekké vagy előfizetőkké való átalakítása.

Maga a weboldal marketing egy gyűjtőfogalom, ami számos más online marketingstratégiát alkalmaz, mint például:

 • Keresőoptimalizálás (SEO) — a keresőmotorok találati listáján való jobb helyezés érdekében
 • Tartalommarketing (content marketing) — a felhasználók bevonása és oktatása annak érdekében, hogy később annál vásároljanak, akitől az információt megkapták és ezáltal akibe a bizalmukat fektették
 • Közösségi média marketing — az elérés kiterjesztése az online pezsgés, beszélgetés és hype megteremtése érdekében.
 • Pay-per-click (PPC) — klikkelés alapú hirdetés amelyet a potenciális ügyfelek közvetlen megcélzására használnak.
 • Influencer marketing — internetes celebekkel való partnerség egy termék népszerűsítése céljából

Mindezeknek a célja a weboldal láthatóságának növelése, a célközönség vonzása, valamint olyan felhasználóbarát élmény létrehozása, amely ösztönzi a bevonódást, a konverziót és az elköteleződést. A vásárláshoz vezető út tehát szinte mindig a weboldalon végződik, függetlenül a marketing csatornától.

A honlapmarketing pedig egy szuperül mérhető, adatvezérelt és adaptálható iparág, ami lehetővé teszi a marketingesek számára, hogy nyomon kövessék a teljesítményt, betekintést nyerjenek a felhasználói viselkedésbe és a piaci trendekbe, és ez alapján finomhangolják stratégiáikat.

A mai digitális korban ez minden (!) sikeres üzleti stratégia kritikus eleme. A cikk következő része éppen erről szól.

Mindent összevetve

A weboldalak tehát sokkal többek, mint egyszerű digitális dokumentumok — dinamikus, interaktív terek, amelyek remekül tükrözik folyamatosan fejlődő társadalmunkat és kultúránkat.

Egyfolytában átalakulnak, megújulnak, és áttörik a határokat, a digitális fejlődés könyörtelen ütemében formálódnak és formálnak minket is.

Ma már rajtuk keresztül bonyolítunk szinte mindent:

 • A főzéshez innen nézzük a recepteket
 • Innen végezzük a bevásárlást
 • Itt adunk túl elhasznált termékeinken
 • Az interneten szocializálódunk és barátkozunk
 • Innen informálódunk az aktuális fejleményekről is

A weblapok tehát számtalan feladatot látnak el — és ez az idő előrehaladtával egyre csak több és több dolgot és tevékenységet jelent.

Ahhoz azonban, hogy mindez a gyakorlatban is működjön, nem elég, ha “csak” létrehozzuk őket, el is kell juttatnunk a megfelelő helyre őket: az emberekhez. Az “emberek” pedig minden egyes vállalkozás számára mást jelentenek, hiszen a célközönség teljesen egyedi, és még iparágon belül is komoly eltérések lehetnek a különböző vállalkozások között.

Hiszünk abban, hogy — pontosan emiatt — nincs dobozos megoldás, csak egyedi online jelenlét. Amennyiben egy ilyen online marketing stratégiára van szükséged, keresd meg a Doppio-t!