Akadálymentes honlap

Akadálymentes honlap?! Miért is van rá szükség?

Egy jó weboldal alapvető célja, hogy az internetező könnyen és gyorsan megtalálja azt az információt, amit éppen keres. Ez még úgy is sokszor nehézkes, ha valaki gyakorlott felhasználó, valamint érzék-, és mozgásszervi korlátozásai sincsenek. Az akadálymentes honlap viszont mindenkinek csak előnyére válhat.

Kiknek készül az akadálymentes honlap?

Talán az első dolog, ami eszünkbe jut erről a fogalomról, a sárga körben fekete pöttyös ikon, mely a weboldal látássérültek számára optimalizált változatát jelenti. A webes akadálymentesítés azonban kiemlten fontos a hallássérültek és motorikus mozgásban korlátozottak számára is, de előnyös lehet bárki másnak, aki tapasztalatlanabb az internetezésben, vagy informatikai szempontból hátrányos helyzetű. Utóbbi kategóriába pedig bárki bármikor bekerülhet, ha például mobilról netezik, lassú az internetkapcsolata, gyorsan szüksége van egy információra vagy egyszerűen csak fáradt.

Látható tehát, hogy akadálymentes honlap kiépítésével komoly piaci előnyt is szerezhetünk területünkön. Nem csupán egy szűk réteget szolgál ki, és messze túlmutat a betűméret állíthatóságán.

Akadálymentes honlap ≠ csúnya!

A webes akadálymentesítés nem jelenti azt, hogy háttérbe kell szorítani a designt. Ugyanakkor rengeteg hiba fakad abból, hogy sokan magát a html-t nem megfelelően használják. Jó hír viszont, hogyha alapvető SEO szempontokat figyelembe veszünk, már nagyon jó úton haladunk egy akadálymentes honlap elkészítéséhez.

Alapvető igény, hogy a holnap reszponzív legyen. A képek és ábrák feliratozva jelenjenek meg, valamint a linkek ne egy egyszerű ’kattintson ide’ feliratot tartalmazzanak, hanem egészüljön ki a kattintható link tartalmával. A látássérülteken túl a mozgásszervileg korlátozott felhasználók számára is fontos, hogy a weboldal egér nélkül, kizárólag a billentyűzet segítségével is használható legyen. A videók, hangfile-ok olvashatósága pedig a hallássérültek számára jelent segítséget.

Könnyen látható, hogy ezek a kritériumok nem kényszerítenek arra, hogy egyszerű vagy „buta” design-t alkalmazzunk. Viszont olyan kiegészítéseket tartalmaznak, melyek bárki számára megkönnyebbítik az információszerzést.

A keresőmotorok is szeretik

Van egy szűk ám kifejezetten befolyásos réteg, mely előnyben részesíti, ha figyelmet fordítasz az akadálymentes honlap kialakítására. A keresőrobotok ugyanis se nem látnak, se nem hallanak, de még csak az egeret sem tudják mozgatni, mégis hatalmas előnyhöz jutunk, ha weboldalunk elnyeri tetszésüket.

Hogy miként néz ki egy akadálymentes honlap? Nézd meg legújabb fejlesztésünket, melyet a BAGázs Közhasznú Egyesületnek készítettünk!

Ismerd meg a DOPPIO Creative Online Marketing Ügynökség munkáját és kérj ajánlatot projektedhez még ma!