az online vállalkozások pillére

Az online vállalkozások pillére (a weboldal), és annak terjesztése (SEO)

A weboldalak az internet alapkövei, az online világunk gerincét alkotó “digitális téglák”.

Jelentőségük azonban (jelentősen) túlmutat a digitális szférán. Az internet, ami lényegében a weboldalak összességét jelenti, nem csupán az online világ alapja, hanem fizikai valóságunk elválaszthatatlan részévé is vált. A gazdaságok motorjainak működtetésétől a különböző kultúrák befolyásolásáig a — weboldalak által működtetett — internet központi jelentőséggel bír modern világunk meghatározásában.

Ahhoz azonban, hogy hatása valóban ilyen grandiózusnak bizonyuljon, nem elég, ha egy weboldal csupán felkerül a világhálóra: az emberekhez is el kell jutnia.

Ez rendkívül nehéz feladat, tekintve, hogy 1,8 milliárd weboldal érhető el jelen pillanatban!

Ahhoz, hogy egy vállalkozás, szervezet vagy állam kitűnjön a tömegből, a jól működő, technikailag hibátlan weboldal már alapnak számít és éppen ezért nem elég — ennél sokkal többre van szükség.

Marketingre!

Az online marketing szerepe

az online marketing szerepe

A legtöbb vállalkozás szeretné, hogy a terméküket/szolgáltatásukat jobbnak lássák a felhasználók és fogyasztók, mint a konkurenciáét. Mindegy, hogy ez a termék egy autó, egy babakocsi vagy akár egy táplálékkiegészítő, a cél univerzális.

Ugyanez a helyzet a non-profit szervezetekkel, akiknek a működésükhöz elengedhetetlen, hogy a munkavállaló állampolgárok adójuk 1%-ával őket támogassák, és ne egy másik, kevésbé fontos ügyet.

Ezek a megállapítások kicsiben, például egy KKV vagy egy helyi szervezet szintjén is igazak, de akár a legnagyobb színtereken, országok között vagy globálisan is megállják a helyüket. Franciaországnak például érdeke az, hogy minél többen tekintsék Párizst a romantika fővárosának, New Yorknak a pénzügyi központ szerepet kell az emberek fejében tartania, Magyarország számára pedig a legszebb helyeit kell minden erejével promótálnia, hogy a turizmusból befolyó összeg egyre nagyobb és nagyobb méreteket öltsön.

Ehhez nem elég a tájékoztatás — nem elég egy weboldal, ami bemutatja az Eiffel-tornyot, a non-profit cég tevékenységét vagy éppen a Tokaji borvidéket: marketingre van szükség.

Itt jönnek a képbe az online marketing csatornái:

  • Tartalommarketing (content marketing) — a felhasználók bevonása és oktatása annak érdekében, hogy később annál vásároljanak, akitől az információt megkapták és ezáltal akibe a bizalmukat fektették
  • Közösségi média marketing — az elérés kiterjesztése az online pezsgés, beszélgetés és hype megteremtése érdekében.
  • Pay-per-click (PPC) — klikkelés alapú hirdetés amelyet a potenciális ügyfelek közvetlen megcélzására használnak.
  • Influencer marketing — internetes celebekkel való partnerség egy termék népszerűsítése céljából
    Keresőoptimalizálás (SEO) — a keresőmotorok találati listáján való jobb helyezés érdekében

Bár ezek közül mind fontos szerepet tölt be az online világban, mégis csak a SEO az, ami a leginkább összefonódott a weboldalakkal.

A keresőoptimalizálás (SEO) szerepe a weblapok életében

A keresőoptimalizálás (SEO) ma már a weboldalfejlesztés alapvető eleme.

A weblapok megalkotásának folyamata közvetlenül nem, de közvetve igenis tartalmazza a keresőoptimalizálást, amelynek célja a weboldal láthatóságának és rangsorolásának növelése a keresőmotorok találati oldalain (SERP).

A SEO a releváns kulcsszavak stratégiai beépítését, a meta-tagek optimalizálását, a kiváló minőségű tartalom létrehozását és a reszponzív, felhasználóbarát design kialakítását is magában foglalja, amivel a honlap vonzóbbá válhat a keresőmotorok, például a Google, a Bing vagy a DuckDuckGo “szemében”.

Emellett magában foglalja a webhely backend struktúrájának és kódjának javítását és optimalizálását is a gyors betöltési idő és a zökkenőmentes navigáció biztosítása érdekében.

A SEO és a weboldalak közötti kapcsolat tehát túlmutat a marketing és technikai szempontokon.

Tágabb értelemben ugyanis a SEO alakítja a webhely felépítését és tartalmát, megkönnyítve a keresőmotorok számára a feltérképezést és indexelést, valamint a felhasználók számára is a navigációt.

Következésképpen a SEO döntő szerepet játszik abban, hogy szerves forgalmat generáljon egy weboldalra, így nem csupán egy újabb, jól működő marketing csatorna, hanem a weboldal felépítésének lényeges és kihagyhatatlan lépése.

Nem csoda, hogy a három alkotóeleme pontosan az a három, amit a cikk korábbi részében bemutattunk:

  • On-page — a weboldalon található tartalom
  • Off-page — más weboldalakon található hivatkozások
  • Tech — a weboldal technikai felépítése

Amennyiben belátjuk, hogy milyen fontos szerepet játszanak a weboldalak a mindennapjainkban, és azt is átlátjuk, hogy nem elég megalkotni őket, marketingre is szükség van, akkor a SEO szerepével is tisztában leszünk, ezáltal sokkal könnyebben előzhetjük majd meg a konkurenseket, akik más csatornákra vagy üzleti elemekre helyezik a hangsúlyt.

Ha egyetértesz a filozófiánkkal, és nem szeretnéd, hogy dobozos megoldásokkal szúrják ki a szemedet, válaszd a Doppio-t, ahol mindig egyedi, személyre szabott marketing stratégiát fogsz kapni — csak és kizárólag rád és a vállalkozásodra szabva! Ahogy a fodrász is rád szabja a frizurát, vagy az autóvásárlást is a saját és családod igényeire szabod, úgy a marketingedet is a célközönséged és a vállalkozásod igényeihez kell alakítanod!