ékezetes magyar betűtípusok

Ékezetes magyar betűtípusok: A nagy fontválasztó

Örök kihívás az online világban olyan esztétikus, ékezetes magyar betűtípusok megtalálása, amelyek túlmutatnak a mindennapi Arial, Helvetica és Calibri horizonton, s amit előszeretettel használhatunk weboldalakon, bannereken, bárhol. Épp ezért ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttünk pár tippet, hogyan találhatjuk meg a céljainknak és ízlésünknek megfelelő magyar ékezetes betűtípusokat.

Betűtípus felismerése forráskódból

Ha elvetődünk egy weboldalra, ahol tetszik a használt betűtípus, érdemes azt megjegyezni vagy gyorsan letölteni, hiszen egy nap se fog eltelni és máris elfelejtjük hol találtuk.

Ha minimálisan értjük, mi mit jelent egy forráskódban, akkor gyorsan meg tudjuk találni milyen betűtípust használt a tervező. Ha viszont nem láttunk még forráskódot, akkor így tudjuk megtalálni, hogy milyen betűtípust használnak rajta:

A kiválasztott weboldalon nyomjunk egy jobb egérgombot és válasszuk az “oldal forrásának megtekintése” lehetőséget!
A kapott forráskódban CTRL+F billentyűkombinációval nyissunk egy keresőablakot, és írjuk bele “family=” , és nézzük meg milyen betűtípus családot sorolnak fel az oldalon.

Magyar betűtípusok felismerése forráskódból

Amint az a fenti kódban látszik, mi például az Open Sans betűcsaládot használjuk az oldalon, annak is az italic változatát.

Betűtípus felismerése online – WhatTheFont

Sokszor van olyan, hogy az ember szörfözik a neten és felfedez valahol egy tök jó betűtípust, de ez nem weboldal szövegében van, hanem mondjuk egy logóban vagy banneren, aminek nincs forráskódja, így valami módon a kép fájlon kellene felismerni a betűtípust. Hál’Isten erre is találtunk egy nagyon hatékony és gyors megoldást, már mutatjuk is:

Nyissuk meg a MyFonts.com oldalát!

Töltsük fel a képet arról a bannerről vagy logóról, amin szeretnénk megtudni a használt betűtípust és nyomjunk a tovább gombra!

A feldobott képen ellenőrizzük, hogy jól olvasta-e be a rendszer a betűket!

Magyar betűtípusok felismerése online

Ezt követően nyomjunk a tovább gombra, és már meg is kapjuk a kiválasztotthoz nagyon hasonló betűtípusok listáját. A feldobott ötletekből a jobbakat azonnal le is tudjuk tölteni.

Ékezetes magyar betűtípusok keresése

Ha nincs időnk weboldalakon turkálni, és nem találtunk számunkra tetsző betűtípust, akkor nincs más hátra, minthogy magunknak keressünk egyet.

Mi legjobban a MyFonts.com oldalát szeretjük használni erre a célra, mert ott gyorsan és hatékonyan találhatunk szép betűtípusokat, másrészt pedig jó nagy az egyes betűk előnézete, így könnyű megállapítani, hogy tetszik-e avagy sem.

A keresőbe – ha magyar nyelvű szövegre kell majd a betű – mindenképpen az “árvíztűrő tükörfúrógép” kifejezést írjuk, mert ez tartalmazza az össze magyar ékezetes betűt, így gyorsan kiderül, hogy mindegyik megvan-e a kiválasztott betű csomagban.

 Különleges magyar ékezetes betűtípus keresése

A különleges alatt azt értem, hogy valami meghatározott stílusú, mint például: geometrikus, kézírásszerű vagy éppen vintage, retro, akármi. Mi nemrég pont vintage betűket kerestünk egy nyomtatvány megtervezéséhez. A keresésben nagy segítségünkre volt a Fontspace.com oldala, ahol még van is ilyen vintage kategória külön. A fenti módszertannal beírtuk keresőszavunkat és már jöttek is elő a jobbnál-jobb ingyenes betűtípusok, melyből végül a Stalemate névre hallgató vintage betűtípus lett a kedvencünk. Hát nem gyönyörű?

Vintage betűtípus

Emellett persze ezen az oldalon is lehet jópár klassz betűcsaládot találni, plusz van még egy oldal, amit ajánlunk, ha magyar ékezetes betűtípust keresel. Ez pedig a Betűfont.hu. Jó keresgélést!

Ismerd meg a DOPPIO Creative Online Marketing Ügynökség munkáját és kérj ajánlatot projektedhez még ma!