WordPress weboldal előnyei

Fejlesszünk sablonból! A WordPress weboldal előnyei

Kezdjük gyorsan az alap kérdéssel: egyáltalán milyen módon lehet weboldalt fejleszteni? Erre alapvetően két, egymástól eltérő megoldást tudunk: egyedi fejlesztés és fejlesztés sablonból. Egy WordPress weboldal az utóbbiba tartozik.De mit nevezünk “sablonnak”? Sablonos megoldás alatt alapvetően a nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszereket (CMS – content management system) értjük. Ezek legelterjedtebb termékei a WordPress, a Joomla és a Drupal.  Mi most a WordPressről írunk. Egyrészt mert mi azt szeretjük a legjobban, másrészt mert az a legelterjedtebb, és a WordPress biztosítja a legjobb supportot, ha valami kérdésed merül fel a fejlesztés közben.

Akkor egy mondatban hogy tudjuk definiálni a WordPresst?

A WordPress egy professzionális igényeket is kielégítő, nyílt forráskódú tartalomfejlesztő- és kezelő rendszer.

És akkor vegyük szépen sorra egy WordPress weboldal előnyeit fejlesztés szempontjából:

1) Olcsó

Ha össze kell hasonlítani egy egyedi fejlesztést és egy WordPress alapú fejlesztést, akkor az egyik leglényegesebb különbség az ár lesz. A WordPress sablonok (vagy angolul templatek), témától függően 40-65 dolláros ár között mozognak. Ennyi pénzért (mai árfolyamon ez 11-18 ezer Forint) kapunk egy kész designt és egy sitebuildet. A sitebuild leegyszerűsítve az oldal szerkezeti felépítését takarja. Már előre létre vannak hozva menüszerkezetek, szöveges és képes blokkok, nagyjából mindenféle elem, ami szerepelni szokott egy weboldalon. Ha ezt a két dolgot a nulláról szeretnénk létrehozni, akkor a bevett folyamat szerint először le kell ülünk, hogy kitaláljuk a weboldal struktúráját és felépítését. Majd le kell rajzoljuk vázlatos formában (ezt nevezik drótváznak, vagy angoul wirefreame-nek). Ezt követően egy grafikus vagy kifejezetten internetes oldalak készítésére szakosodott webdesigner megrajzolja az egész weboldalt (ahány aloldal van, annyit). Színekkel, arculati elemekkel, szinte készre – ez a legegyszerűbb és legkisebb weboldal esetén is legalább 40, de inkább sokkal több ezer forint piaci áron. Végül a designer által készített képek alapján a fejlesztő (vagy fejlesztőcsapat) megkezdi a sitebuildet, ami már inkább 100 ezres nagyságrendű költség lesz.

Egyszerű belátni, hogy egy sablon megvásárlásával a weboldal előkészítésének és fejlesztésének (valamint költségeinek) nagy részét megspóroltuk. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor a sablonokat miért ilyen olcsón adják? Azért, mert egy jól összerakott sablont nem egy ember fog felhasználni, hanem több tízezer. Így a végén busásan megtérül a belefektetett munka. Vannak olyan sablonfejlesztők, akik csak ezzel foglalkoznak! Többen közülük már dollár milliókat szedtek össze jobbnál jobb munkáikkal.

2) Gyors

Az első pontból kiviláglani látszik tehát az is, hogy ha a weboldal fejlesztésének jelentős részét készen meg tudjuk vásárolni, akkor valószínűleg a maradék fejlesztési idő is sokkal rövidebb lesz. És ez így is van. Személyes tapasztalataink szerint mondjuk egy weboldal grafikai előkészítése legalább 2 hét. Ebben még nincsenek benne azok a változtatási körök, amiket az ügyfél a kész design láttán kér. Erre jön rá, hogy a kapott designt a fejlesztő szétszabdalja és oldalt épít belőle. Ez is legalább 2 hét még a legkisebb weboldal és a legügyesebb fejlesztő esetén is. Szóval alapból egy hónapot rövidíthetünk a munkán, ha ezeket készen vesszük.

3) Szép

Sokakban fel szokott merülni a kérdés a sablon szó hallatán, hogy “akkor az nem is úgy fog kinézni, ahogy én akarom?” A rövid válasz az, hogy “de úgy fog”! A hosszabb válasz pedig az, hogy nagyjából 100 ezres nagyságrendben vannak jobbnál jobb template-ek a neten. Alapvetően mi a ThemeForest.com oldalán szoktuk megvenni őket, de van még egy halom másik oldal is, ami kifejezetten WordPress sablonokat árul. Ezek között biztosan mindenki találni fog a számára tetsző megoldást, akár a design, akár az elrendezés tekintetében. De ha mégsem, akkor tudni kell, hogy minden sablon módosítható. A betűtípusokat, színeket, az összes design elemet módosítani lehet. Így a végén biztosan olyan oldalunk lesz, ami illeszkedik a céges arculathoz, vagy személyes elképzeléseinkhez. Ami még fontos, hogy ezeket a sablonokat tapasztalt és professzionális webdesignerek tervezik és fejlesztők rakják össze. Ezért rengeteg eszméletlen jópofa megoldást lehet találni egy-egy sablonban. Ilyen grafikusokat és fejlesztőket valószínűleg nem minden cég tudna kifizetni, kkv honlapok esetében pedig tapasztalatunk szerint fel se merül az alkalmazásuk.

4) Reszponzív

A fentieken kívül nagy előnye a sablonoknak, hogy nagyjából 2013 óta alapból mindegyik reszponzív, vagyis be van tördelve tabletre és mobilra is, ezzel is megannyi munkaórát megspórolva a fejlesztőnek. Azt lehet mondani, hogy ha valami technikai újítás vagy design trend megjelenik a világban, akkor biztos, hogy a WordPress sablonok azt perceken belül integrálni fogják, így attól nem kell félni, hogy elavult rendszert vesz az ember. (Illetve még ha lenne is ilyen WordPress sablon az online boltokban, akkor azt az értékelések úgyis le fogják húzni, tehát már jó előre tudjuk, hogy azt nem érdemes megvenni.)

5) Jól keresőoptimalizálható (SEO-zható)

Egy WordPress weboldal fejlesztésének további nagy előnye, hogy a sablonok nagyon szépen fel vannak készítve arra, hogy keresőoptimalizálja/SEO-zza (Search Engine Optimization) őket az ember. A legtöbben az olyan SEO beállítások, mint nyelv, Dublin Core szabvány, stb. alap beállításnak számít. Illetve van egy nagyon jó (és ingyenes!) WordPress bővítmény Yoast SEO néven, amit ha az ember még telepít az oldalba, akkor aztán a meta adatoktól az oldaltérképen át tényleg minden szükséges és alapvető paraméter hiánytalanul kitölthető.

6) Egy WordPress weboldal könnyedén módosítható

Végül, de nem utolsó sorban a WordPress fejlesztés előnye az is, hogy az oldal könnyen módosítható. Ez jelenti azt is, hogy könnyen találunk olyan fejlesztőt, aki az előzmények ismerete nélkül is bevonható az oldal karbantartásába. Emellett önmagunk is  – akár kis tanulás és olvasgatás után – sok dolgot meg tudunk benne változtatni. Amikor mi a Doppiónál átadunk egy-egy WordPress weboldalt, akkor mindig tartunk egy 2-3 órás ügyfélképzést, mely során megmutatjuk, hogy lehet tartalmat (képet, szöveget) cserélni, vagy miként tudnak új blogbejegyzést felvinni az erre a megrendelőnél kijelölt kollégák. Általános tapasztalat, hogy még azok is, akik életükben először látnak weboldal admint, elég gyorsan eligazodnak benne. Így néhány kérdés után már maguk is kedvük szerint tudják módosítani az új weboldalukat.

Ezek tehát azok az előnyök, amik leginkább meggyőzőek tudnak lenni, ha az ember gondolkodik azon, hogy egyedi fejlesztést vagy WordPress sablont válasszon inkább. Ezzel együtt persze az egyedi fejlesztésnek is vannak előnyei, de erről majd a következő vonatkozó blogbejegyzésben értekezünk.

Ismerd meg a DOPPIO Creative Online Marketing Ügynökség munkáját és kérj ajánlatot projektedhez még ma!