Google büntetés

Mit jelent a Google büntetés, ha keresőoptimalizálásról beszélünk?

A keresőoptimalizálás célja nyilvánvalóan az, hogy minél előrébb kerülhessen az oldalunk a Google keresési és találati listáján. Épp ezért a Google irányelveinek való megfelelés több, mint fontos. De mi történik, ha nem felelünk meg ezeknek? Mi is lehet az a Google büntetés?

Sokan túlzottan tágan értelmezik a büntetéseket, és azt gondolják, hogy ha egyik napról a másikra hátrébb kerülnek a találati listában, az azért van, mert a Google megbüntette az oldalt. Pedig lehetséges, hogy egyszerűen csak az algoritmus frissült, és más oldalak azóta sokat javultak a keresőoptimalizálás terén. Az is benne van persze a pakliban, hogy az algoritmus valóban a mi oldalunkat sorolta hátrébb. Azonban mivel a frissítések felértékeléssel és lerontással is járhatnak, ezt nem nevezhetjük igazán büntetésnek.

Mi tehát a Google büntetés?

Hivatalosan egyetlen fajta Google büntetés létezik, ez pedig a manuális büntetés, azaz a manual action. Ahogy arra a nevéből is következtethetünk, ilyenkor a Google egyik alkalmazottja bünteti meg direktben a mi oldalunkat, amiért az valamely formában sérti az útmutatóban szereplő irányelveket. A büntetésről minden esetben értesítőt küldenek, melyet a Search Console-ban kapunk meg.

Mi lehet a büntetés oka?

A Google célja, hogy a találati listán tisztességes verseny lehessen. Épp ezért értékeli a minőségi tartalmakat és a frissítéseket, ám lesújt azokra az oldalakra, amik manipulatív módon próbálnak előrébb jutni. Kifejezetten vadássza például a nem természetes linkeket, spam-eket és félrevezető átirányításokat. De ugyanígy lecsap akkor is, ha az oldalon rejtett szövegek vagy duplikált tartalom van, vagy ha túloptimalizált horgonyszövegekkel próbál az oldal tulajdonosa előnyhöz jutni.

Mivel jár a büntetés és hogyan lehet tenni ellene?

Biztosan tudhatjuk, hogy az oldalunk Google büntetés áldozata lett, ha hirtelen sokkal hátrébb találjuk magunkat a találati listában. Ez vonatkozhat egyetlen aloldalra, az egész oldalra annak minden tartalmával együtt, vagy akár egy-egy kulcsszóra is.

A manuális büntetés esetében lehetőség van a hiba javítása után felülvizsgálatot kérni a Google alkalmazottaitól. Mielőtt azonban benyújtod a kérelmet, győződj meg róla, hogy a büntetésben konkrétan szereplő hibákon túl is minden egyes lehetséges hibát javítottál az oldalon. Nehogy abban a helyzetben találd magad, hogy az új vizsgálat során további problémákra derül fény. Ezután a Search Console-on keresztül tudod kérelmezni a revíziót. Amennyiben az oldalt vizsgáló személy mindent rendben talál, a büntetést megszünteti.

Ez azért szerencsés, mert az algoritmus frissítéssel történő hátrasorolásnál hiába javítjuk a felmerülő hibákat, a következő frissítésig nem kerülhetünk vissza a „helyünkre”.