Gmail promóciók

Hogy kerülheted el a Gmail Promóciók fület a hírleveleddel?

„A Google megöli az e-mail marketinget”, „Kinyírja a Google a hírleveleket”. Ilyen, és ehhez hasonló címekkel jelentek meg néhány éve azok az írások, amik a Gmail újításáról számoltak be. Ezek szerint a marketing jellegű e-mailek egy okos algoritmus által leválogatva automatikusan a Gmail „Promóciók” fülbe kerülnek. Ez valóban nagy érvágást jelentett, és jelent ma is azok számára, akik rendszeresen küldenek ajánlatokat és híreket emailben az ügyfeleknek. És mivel a Google algoritmusai ezen a téren (is) titkosak, így senki nem is tudja pontosan, hogyan lehetne átverni a rendszert.

Marketinges blogokon sok cikk foglalkozik a témával.  Ha az ember valamelyik hírlevél szolgáltató, mondjuk a Mailchimp vagy az ActiveCampaign supportjánál érdeklődik, akkor ők is tudnak jótanácsokkal szolgálni, de biztos recept nincs.

Az alábbiakat mindenképpen érdemes megpróbálni, ha el szeretnéd kerülni a Gmail Promóciók fület:

  • A levél szövegét minél inkább szabjuk személyre, és kerüljük a marketinges, értékesítés-központú dumákat. Igen, a Google természetesen – már csak a hirdetési célzások pontosítása miatt is – szemantikailag elemzi a beérkező levelek szövegét. Így jó eséllyel felismeri, hogy milyen céllal készült az iromány. Illetve ha az adatbázisban elérhető, mindenképpen érdemes a címzetteket nevükön szólítani. Ezt a Mailchimp esetében a *|FNAME|*, ActiveCampaign esetében pedig a %FULLNAME% tagek használatával tudunk megtenni.
  • A feladó és a válasz email cím azonossága, illetve névegyezése szintén ajánlott. Vagyis ha a levél feladója „Kovács Lajos – Bizniszmágus”, akkor a feladó email címe legyen , és ha a feladó rábök a válasz gombra, akkor a válasz email cím is ugyanez legyen. az info@ típusú címek használatát messziről kerüljük, ezek biztos, hogy a halál völgyében landolnak.
  • A beágyazott képeknél, pláne ha több is van belőlük, szintén gyanút fog az algoritmus, így ezek használatát is célszerű kerülni. Aztán az már egy másik kérdés, hogy egy sima formázatlan szöveges email mennyire lesz hatékony marketing szempontból.

Ha minden szabályt betartunk, akkor sem valószínű, hogy célba érünk, így érdemes valamilyen más megoldást keresni.

Döntsük el a dolgot az első feliratkozásnál

A probléma méregfogát legegyszerűbben az első feliratkozásnál húzhatjuk ki egy kis felhasználói edukációval. Jó okkal tételezzük fel, hogy aki éppen feliratkozott az hírlevelünkre, az azért tette, mert érdekli a termékünk vagy a szolgáltatásunk. Ezért szeretne róla további információt kapni, így ő maga is érdekelt abban, hogy a leveleink eljussanak hozzá.

Ha a Google algoritmusát nem is tudjuk kontrollálni, a saját felületeinket viszont maradéktalanul. A megoldás az, hogy a feliratkozást követően azonnal küldünk egy automatikus üzenetet az ügyfélnek, és ezzel egyidőben egy saját felületre, mondjuk a weboldalunkon egy dedikált köszönőoldalra dobjuk. Ezen az oldalon amellett, hogy megköszönjük a feliratkozást, gyorsan el is mondhatjuk neki, hogy máris megérkezett az első email, ami azonban lehet, hogy a Gmail Promóciók fülbe érkezett. Ugyanitt jegyezzük meg, hogy egyetlen mozdulattal ezt a levelet áthelyezheti az „Elsődleges” mappába. Illetve azonnal jóvá is hagyhatja, hogy az ugyanettől a feladótól érkező levelek esetében mindig ez legyen az alapértelmezett megoldás.

Gmail promóciók

Probléma egyszer és mindenkorra megoldva!

Ismerd meg a DOPPIO Creative Online Marketing Ügynökség munkáját és kérj ajánlatot projektedhez még ma!