Ingyenes stock fotó

Képek letöltése – ingyenes stock fotó oldalak I. rész

Aki szokott weboldalt frissíteni, blogolni vagy akár csak posztolni bármilyen közösségi média platformra, az tudja, hogy örök probléma a jó minőségű, szabadon felhasználható képek szerzése. Ezért bejegyzésünkben néhány igen hasznos és egyben ingyenes stock fotó oldalt gyűjtöttünk össze.

De miért is olyan nehéz jó fotókat szerezni?

  • Egyrészt azért, mert kevés olyan fotó van a Google keresőjében, ami kereskedelmi célra is szabadon felhasználható vagy módosítható.
  • Másrészt a stock fotó oldalakon lévő képek drágák. Nem olyan drágák, mintha szereznénk egy fotóst, aki csinál nekünk egy portfóliót, de azért szívesen megspóroljuk a képenkénti 1-2 ezer Ft-ot ha van rá lehetőség.
  • Azért is nehéz a fotó kérdés, mert ha még valami csoda folytán talál is az ember ingyenesen letölthető háttérképet vagy termékfotót, esetleg imázsképet, akkor sem biztos hogy az elrendezése, mérete, képaránya megfelel arra a célra, amire keressük. Szóval ez egy ördögi kör. De akkor honnan szedjünk jó fotót?

Ingyenes stock fotó oldalak

Mivel régóta küzdünk a képszerzés kérdésével mi is, ezért megosztjuk veletek az évek során felgyülemlett tapasztalatunkat arról, hogy melyik a 4 (szerintünk) legjobb ingyenes stock fotó letöltési lehetőség. Vegyük ezeket sorra, és nézzünk pár tipikusnak mondható fotót az oldalról.

UNSPLASH

Unsplash ingyenes stock fotó
Az Unsplasht elsősorban akkor ajánljuk, ha valami elvont image fotót keresel. Az Unsplashen nagy többségében kültéri képeket fogsz találni – tájakról, város részletekről, emberekről. Mindegyik kép kicsit művészi. Főleg a formák és színek miatt érdekesek, illetve a nézőpont miatt, amit nyújtanak. Ezért leginkább honlapokra ajánljuk slider vagy háttérképnek, katalógusokhoz hangulatkeltésre, ilyesmik. Ami még jópofa, hogy a honlapjukon fel lehet iratkozni hírlevélre, melyben minden nap küldenek pár új fotót. (Na jó, nem minden nap, de ez a céljuk… ) Még a Facebookra is szoktak jókat kitenni, rendszerint másokat, mint amit az oldalra.

PIXABAY

Pixabay ingyenes stock fotó
A Pixabay hasonlít a 4 közül legjobban egy klasszikus, ám ingyenes stock fotó oldalra, ahonnan háttérképeket vagy termékfotókat szoktunk vásárolni. Alapvetően minden stílusban tartanak képeket az egészen professzinálistól a kvázi amatőr fotókig. Elég nagy a fotós adatbázisuk, akiktől érkeznek képek. Szóval hacsak nem valami nagyon elrugaszkodott elképzelésünk van (mint például, hogy keressünk egy 50-70 közti bácsit, aki az erdő közepén háttal látszik, felugrik és összecsapja a boldogságtól a bokáját), akkor találni fogunk jó képet. Amúgy én az előbb említett bácsit is megtaláltam csodával határos módon a Pixabay-en. Nekik is van Facebookjuk, de ide ha jól láttam butítva rakják fel a képeket, úgyhogy korlátozottan célszerű onnan letölteni őket. Nézzünk egy példát, hogy mit találunk, ha mondjuk egészségügyben dolgozó orvosok képére van szükségünk. Gyakorlatilag az ikonoktól és a rajzolt ábráktól elkezdve az elmosódva látszó kutatóorvoson át a trancsír műtéti jelenetig minden van. Még olyan különleges személyekről is, mint katonaorvos, stb.

SNAPSTOCK.IO

StockSnap ingyenes stock fotó
A StockSnap.io oldalára – teljesen méltánytalanul – akkor szoktunk elvetődni, ha más ingyenes fotó oldalakon nem találtunk még elég jó képet. Nagy hiba, mert igazából aStockSnap egy tök megbízható oldal. Jó a keresője, kitűnően fel vannak címkézve a képek, így általában pont annyira releváns találatokat kapunk, mint amire számítunk. Se túl kicsi, se túl nagy a merítés. Pluszban, ami óriási plusz pont, a Snapnek van egy nagyon cool grafikai programja is Snappa néven, amivel pillanatok alatt készíthetünk el bannereket vagy megpimpelt képeket. Na de akkor álljon itt is pár mintakép arra az esetre, ha például vendéglátóipari oldalunk számára gyűjtünk konyhával kapcsolatos fotókat.

FREEPIK

Freepik ingyenes stock fotó
A Freepik abban különbözik a többi oldaltól, hogy a fotók helyett a vektoros grafikák és ingyenesen letölthető ikonok vannak hangsúlyozva. Az oldalra tehát akkor érdemes betérni, ha animációhoz vagy csak úgy magában keresünk webes grafikákat. Az alkotók .jpg, .eps és .ai formátumban is közzéteszik munkájukat, így gyakorlatilag bármilyen képszerkesztő programmal lehet őket tovább gyurmázni. Eszméletlen jókat lehet találni. Futóverseny témában például ilyeneket dob fel az oldal. Fantasztikusan jók Minőségre ezt az oldalt mondanánk a legjobbnak, az egyetlen “hibája”, hogy fotókban nem erősek. De hát minek is az, ha ilyen grafikáik vannak!

Ismerd meg a DOPPIO Creative Online Marketing Ügynökség munkáját és kérj ajánlatot projektedhez még ma!