Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

Egyedi fundraising oldal fejlesztése

Az előzmények

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt 1996-ban alapította az osztrák Rote Nasen szervezet, majd 2004-ben csatlakozott a nemzetközi Red Noses Clowndoctors Internationalhez.

A bohócdoktorok azóta is töretlen lendülettel viszik el a nevetés gyógyító erejét hazai kórházakba és gyerekekkel foglalkozó intézményekbe.

Fundraising oldal

Kihívás

A Piros Orr Bohócdoktorok csapata régóta rendelkezik weboldallal és online támogatási lehetőséggel, de mindezidáig ez főként az osztrákok által fejlesztett informatikai környezetben valósult meg.

2020 elején merült fel az igény először arra, hogy egy olyan online fundraising oldal kerüljön lefejlesztésre, mely mind technikailag, mint informatikai támogatását tekintve független az osztrák szervezettől.

Ekkor kezdtünk el beszélgetni arról, hogy milyen lehetőségek rejlenek egy online támogatási rendszerben, és hogy az mennyivel összetettebb és sokoldalúbb tud lenni, mint egy sima egyszeri vagy rendszeres adományozást lehetővé tévő website.

Az új online fundraising oldal fejlesztése

Az együttműködés kezdetén több olyan megoldást is átnéztünk együtt, ami iparági best practice-ként irányadó volt számunkra, illetve mi is mutattunk olyan online fundraising megoldásokat amiket korábbi ügyfeleinknek, például a Bagázs Közhasznú Alapítványnak vagy a Greenpeace-nek fejlesztettünk.

Ezek alapján elég gyorsan körvonalazódott, hogy pontosan milyen funkciókra és online megoldásokra lesz szükség.

Abban biztosak voltunk, hogy a támogatási oldalban mindenképp helyet kell kapnia továbbra is egyszeri és rendszeres támogatási lehetőségnek. Fizetési szolgáltatóként az OTP Simple megoldására és a PayPal-ra esett a választás, így ezek kerültek implementálásra az oldalban.

Mivel a Piros Orr Bohócdoktorok CRM rendszerként a SalesForce felületét használja, ezért egyértelmű volt, hogy a tranzakciók és adományozói adatok oda is bekötésre kerülnek.

Online fundraising oldal

Az eredmények

A fejlesztett online fundraising oldal különlegessége, hogy létrehoztunk benne egy olyan peer-to-peer adományozási felületet is, ami lehetővé teszi, hogy magánszemélyek is indíthassanak kampányt az oldalon belül. Ez úgy néz ki, hogy a látogató a Kampányt indítok lehetőség választásával egy olyan felületre jut, ahol kvázi nagykövetként ő maga is szerezhet támogatásokat saját ismerőseitől és barátaitól.

Ehhez arra van szükség, hogy kitöltse az oldalon található űrlapot, majd pedig kiválassza a kampány létrehozásának apropóját, ami lehet akár Karácsony, egy születésnap, egy futóverseny vagy akár az esküvője is. Ezt követően a nagykövetnek egy saját kampány oldalt hozunk létre automatikusan, melyet felhasználóbarát módon oszthat meg saját közösségi média felületein, ezzel is informálva ismerőseit az általa indított adománygyűjtő akcióról.

Amennyiben valakinek szimpatikus az adott kampány, úgy ő maga egy kiválasztott összeggel tudja azt támogatni, így egyszerre okoz örömet ismerősének, és támogatja a Piros Orr Bohócdoktorok munkáját is.

Nagy örömünkre szolgál, hogy ezzel az egyedi kampány létrehozási lehetőséggel azóta is rendszeresen élnek az Alapítvány követői, így mindig találhatunk az általános támogatási lehetőségeken kívül személyes történeteket is, melyeken keresztül a doktorok gyógyító munkájához járulhatunk anyagilag hozzá.