YouTube videók

Tippek a sikeres YouTube videók feltöltéséhez

Amennyiben egy nagyobb méretű, lojális és márkahű közönséget szeretnénk kialakítani a YouTube csatornánkon, érdemes néhány dolgot előre átgondolni és megtervezni a videók felöltése előtt. Természetesen nagy mértékben számít egy csatorna nézettsége és feliratkozószáma a célcsoport sajátosságaitól is, de ez nem minden. Számtalan példát ismerünk olyan csatornákra is, amelynek nézői eredtileg nem kapcsolódtak az adott témakörhöz. Ám az élvezetesen prezentált témának és a megfelelően alkalmazott YouTube SEO eszközöknek köszönhetően mára már ők is elköteleződött, visszatérő nézőkké váltak. Éppen ezért összegyűjtöttük néhány pontban, hogy mikre érdemes hangsúlyt fektetni a YouTube videók feltöltése során.

YouTube regisztráció és csatorna létrehozása

Ha még nem rendelkezünk YouTube csatornával és teljesen előről szeretnénk kezdeni a folyamatot, akkor első körben egy Gmail fiókot kell létrehoznunk. Ezt megtehetjük a YouTube oldaláról is, de abban az esetben kötelező már létező e-mail címet vagy telefonszámot megadni a hitelesítéshez. Míg, ha a Gmail oldaláról hozzuk létre, nem kötelező megadni ezeket az adatokat. Az új fiók célját viszont mindkét esetben meg kell határoznunk, amely lehet vállalatirányítási célokra vagy saját magunknak szánt. Írjuk be a kereszt és vezetéknevet, a felhasználónevet és a jelszavat, majd adjuk meg a további adatokat is, melyek kitöltése opcionális. Ha létrehoztuk az új profilt, lépjünk be vele. A YouTube csatorna létrehozását egy korábbi bejegyzésünkben már lépésről lépésre bemutattuk.

Mikre érdemes figyelni a YouTube videók feltöltése során?

YouTube SEO: Cím, címkék és leírás optimalizálása, closed captions

Minden esetben érdemes olyan címben gondolkodni, amely nem csak felkelti a potenciális néző érdeklődését, hanem egyenesen kíváncsivá teszi. Természetesen mindezt egészséges keretek között, nem pedig mintegy egy túlerőltetett clickbait fogás. A cím legyen inkább tömör, körülbelül 60 karakter hosszúságú és ne tartalmazzon túl sok nagy betűt.

A megfelelő kulcsszavak használata elősegíti a kívánt videó magasabb helyezését a keresési találtok között. A leírásban következetesen használjunk releváns kulcsszavainkat és a címkéket (tags). Illetve a linkeket mindig lássuk el http:// előtaggal. A leírásban #hashtagek is használhatóak.

Azért, hogy a süket- és nagyothalló nézők is érteni és élvezni tudják a tartalmat, javasolt closed captiont használni. Valamint a YouTube algoritmusa mikor átszalad az átiraton, figyelembe veszi, ha a főbb kulcsszavak (akár többször is) elhangzanak benne és ez is előnyösebb rangsoroláshoz juttathat.

Index kép

A címmel párhuzamosan az indexkép az, amivel először találkozik a potenciális néző. Az emberek arcával ellátott képek átkattintási aránya általában magasabb. Mindenképpen előnyös, hogyha átfedésben van a video címével. A képleírások elején a számok azt jelölik, hogy hányadik helyet foglal el az adott YouTuber(/influencer) a magyar TOP50-ben, feliratkozók száma szerint.

Youtube index képek

(13.) Nessaj

Márkajelzéssel ellátott bevezetés

Ennek márkaépítés szempontjából van nagy jelentősége, továbbá a referálhatóság miatt és a lojális közönség elnyeréséért. A legtöbb vlogger nem csak a videóinak az elején, hanem teljes egészében is használnak kattintható vízjelet, amely direkt feliratkozást tesz lehetővé.

Youtbe márkajelzéssel ellátott intro

A Dude Perfect az esetek többségében animált logót használ.

Youtbe márkajelzéssel ellátott intro

Hédinke az általános beköszönő, bemutatkozó szövege alatt jeleníti meg logóját, mint vízjelet.

Youtbe márkajelzéssel ellátott intro

Unfield kattintható vízjel.

Kártyák (cards)

Általában saját korábbi és/vagy előző vagy mások által készített, releváns YouTube videók megjelenítését teszi lehetővé YouTube kártyák. De lehet csatornára, lejátszási listára vagy kapcsolódó weboldalra irányítani, valamint szavazásra használni, illetve vásárlásra, tömegfinanszírozási kérésekre is. A video során bármikor elhelyezhető:

Youtube cards

Engaging, attention grabbing intro, vagyis keltsük fel a figyelmet!

Figyeljünk a kritikus első 10 másodpercre, az első benyomás rendkívül fontos! Ugyanis a videóelhagyások 20%-a már abban a bizonyos 10 másodpercben megtörténik. Hogyha valaki rákattint a videónkra és a kíváncsisága úgy mond nincs “megfelelően” felkeltve és/vagy kielégítve már a kezdetek kezdetén, akkor szinte semmi esély nincs arra, hogy tovább fog maradni. Annak érdekében, hogy megtartsuk a nézőket, meg kell győzni őket arról, hogy érdemes maradniuk és nem időpocséklás, ha megnézik a videónkat. Például, ha veszünk egy problémát és azt át- meg személyre szabjuk, majd megmutatjuk hogyan lehet megoldani, máris értékes tartalommal láttuk el a nézőt és a bizalmát is növeltük magunk felé.

Háttérzene

A háttér zene/hang közbeiktatása nem csak felkelti az érdeklődést, de megalapozza a hangulatot is. Továbbá egy jó soundtrack újabb indok lehet a nézők számára, hogy megosszák a videót. Viszont a zene nem lehet öncélú, passzolnia kell az elérni kívánt aurához, hangulathoz és érzelmekhez. Fontos, hogy a szerzői jogokra figyeljünk: vagy a Youtube katalógusában elérhető zenéket használjunk, vagy külső oldalakról letölthető stock zenéket, mint például amilyen a MikS Music oldala is.

A videó hossza – az optimális 2 perc

Első körben a YouTube videók feltöltése limitálva lesz 15 perces tartalmakra, amíg a felhasználói fiók nem kerül „verified”, vagyis igazolt státuszba. Ezután bármilyen hosszúságú videót közzé tehetünk, egészen 20 GB feltöltési méretig. A keresési találatok szűrésénél két lehetőség van: rövid (<4 perc) és hosszú (> 20 perc).

A Most népszerű – Magyarország első 10 videójának (8 videoklip, 2 vlogger – 2019.06.19.) az átlagos hosszúsága 4.99 perc (2998 mp/10)/60). A YouTube valaha legtöbbet megnézett 10 videójának pedig 5.13 perc a terjedelme. Ezért egy videó ennél semmiképpen se legyen hosszabb, ugyanis a 2. perc után szignifikánsan csökken a nézettség.

Call to action lehetőségek és outro – amit mindig konkrétan és direkt módon közölni kell

Minél hosszabb egy videó, annál kevésbé szabad a call-to-actiont (CTA, valamilyen aktivitásra való buzdítás) a végére hagyni. Sőt, célszerű közben is elhelyezni párat a fent említett vízjeles és kártyás lehetőségeken kívül is. Fontos, hogy mindig konkrétan meg kell mondani a nézőknek, hogy mit várunk tőlük, ugyanis így lesz mérhető az aktivitásuk és az elköteleződés:

  • “Iratkozz fel a csatornára!”
  • „Kedveld a videót!”
  • „Kommentelj!”
  • „Oszd meg a videót!”
  • „Tölts le valamit valahonnan!”
  • „Kattints a linkre!”
  • „Ne hagyd ki a következő hét epizódját sem, ami arról fog szólni, hogy…”
  • „Addig is nézd meg korábbi videómat xy témában!”

Ilyen lehet például kedvelésre felkérés még a videó vége előtt, vagy hogy visszajelzést kapjon a youtuber egy adott témával kapcsolatban, hogy a nézők szeretnének-e még hasonló tartalmakat látni a csatornán:

De ezt a megoldást használja Markó Rebeka is 20 perces videója legelején. Csatornáján ezelőtt még nem mutatott be ilyen tartalmakat, de ő személy szerint érdeklődik iránta és szeretne ezzel foglalkozni részletesebben is, amennyiben van rá kereslet. Ha pedig legörgetünk megnézni a beérkezett kommenteket, akkor láthatjuk az eredményét:

youtube kommentek

Egy másik egyedi megoldás a korábbi nézők megtartására és aktivizálására Ráskó Eszternél figyelhető meg. Ő babaváró vlogot vezetett, és az első pár videója alatt a kommentszekcióból kiforrt az, hogy számolja a videóiban azoknak a nézőinek a számát, akik a vlog-sorozata alatt szülnek, így sokkal személyesebb hangvitelt is üt meg:

YouTube call to action eredményesség

Outro bumper scene

A legtöbben a CTA-kat a videóik végén helyezik el egy úgynevezett outro bumper sceneben (akár ezt is leleményes zenei felütéssel ellátva), amely kifejezetten erre a célra lett megtervezve. Ezeket az úgynevezett end screeneket az utolsó 5-20 másodperchez lehet hozzáadni. Maximum négy elem jeleníthető meg rajtuk, amelyek mutathatnak más videókra, lejátszási listákra és csatornákra, de feliratkozást is lehet kérni a csatornára, illetve promotálni a kapcsolódó weboldalunkat, termékeinket és kampányainkat.

YouTube outro bumper scene

Forrás: AlexGaming

Fontos megjegyezni, hogy ezeket csak azok a nézők látják, akik végig néztek az adott videót. Valamint vannak bizonyos esetek, amikor egyáltalán nem kerülnek megjelenítésre, mint például, amikor a videó háttérben fut. Az end screen mérete és elhelyezése képernyő méreteitől függően változhat, ezért nem célszerű direkt módon rámutatni vagy fix helyet hagyni nekik kerettel, mint az alábbi képen:

YouTube outro template

Kép forrása: filmora.io

Egyéb tudnivalók

Feliratkozótábor gyűjtése esetén az egyéni URL-ünk végéhez adjuk hozzá a /?sub_confirmation=1 paramétert, amely megnyitás után egyből feliratkozási lehetőséget kínál popup formában. Ezt elhelyezhetjük a weboldalunkon vagy akár az e-mail aláírásunkban is.

Mutatjuk a gyakorlatban hogy működik: https://www.youtube.com/channel/UC8F9wHDoQ9FrW1kkVMgjKlQ/?sub_confirmation=1

Ismerd meg a DOPPIO Creative Online Marketing Ügynökség munkáját és kérj ajánlatot projektedhez még ma!